2014. január 10., péntek

Sütőtökös szappan

Sütőtökös szappan kendermag olajjal

Kevesen tudják, de a sütőtök kedvező élettani hatásait már az indiánok is ismerték, kígyómarást kúráltak a segítségével és szeplő eltüntetésére is használták.
Napjainkban tudományos kutatások támasztják alá, hogy a sütőtök kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav tartalmának köszönhetően egészségmegőrző, gyógyító hatással bír. A sütőtök alkalmas gyulladásos betegségek kezelésére, különösen nagy hatékonyságot mutat megfázásos, meghűléses megbetegedések esetében, de alkalmazható tüdőgyulladás és egyéb tüdőkárosodások kezelésére is. A sütőtök enyhíti az allergikus köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztma rohamokat. Fogyasztása szebbé teszi bőrünket, különösen a pattanások kezelésében jelenthet nagy segítséget. A népi gyógyászatban hashajtóként és béltisztítóként használták. Fogyasztása jótékony hatást eredményez az emésztési gondokkal küszködőknek. A sütőtök serkenti a máj működését, segít a szív és koszorúér-problémák megelőzésében, fogyasztásával csökkenthető a prosztatarák és a szürkületi vakság kialakulásának kockázata.
Az ünnepek alatt sütöttünk sütőtököt, amit ettünk simán sütve, majd püréjéből tejszínes krémleves készült. A maradékot pedig nem volt szívem kidobni így szappanba is került.
A szappan folyadékalapja körömvirág forrázat. Szép sárgás színét egyrészt a sárga agyagnak, másrészt a sütőtök pürének és annak levének köszönheti. Az alapolajokon felül kendermag olajat is raktam bele, illata pedig kellemes, gyümölcsös-fűszeres a boldogságot hozó, napsütötte édesnarancs és a fertőzésgátló fahéj olaja által.
Ajánlom: főleg zsíros, pattanásos bőrre, arcra és testre egyaránt

Összetevők: körömvirág forrázat, organikus sheavaj, kókuszolaj, olívaolaj, napraforgóolaj, kendermag olaj, sütőtök püré és lé, sárga agyag, édesnarancs illóolaj, fahéj illóolaj
Kapható: 2014.02.10-től

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése