2014. július 2., szerda

Tudtad mi mindenre jó az ecet?

Az ecet a mi jó barátunk! Összegyűjtöttem mi mindenre használható:

  1. altatóként: akinek problémát okoz az elalvás, azon segíthet az almaecet. A recept pofonegyszerű: 3 kanál mézhez 3 teáskanál almaecetet kell adagolni, jól összekeverni, majd lefekvés előtt 2 teáskanálnyit bevenni. Az almaecetben található kálium, vas és magnézium nyugtatólag hat. Ezt a receptet ajánlják azoknak a várandós nőknek is, akik émelygéssel viselik a terhességet.
  2. szájszagüzőként: aki kellemetlen szájszagtól szenved, egy pohár vízbe tegyen két teáskanál almaecetet, és reggel, este gargarizáljon a keverékkel. Aki pedig szereti az almaecet ízét, le is nyelheti, az almaecet segít rendet rakni a gyomorban is.
  3. arctonikként: fél ek almaecet (vagy frissen csavart citromlé), 1 pohár rózsavíz/kamillatea
  4. öblítőként: Az utolsó öblítéskor érdemes egy kis ecetet a mosógépbe adagolni, amitől a színes ruhák színei felfrissülnek. Ezen kívül az ecet öblítő helyett is tökéletes, hiszen az öblítő nemcsak illatosít, de úgy varázsolja a ruhákat puhává, hogy megakadályozza a vízkőlerakódásokat – tudjuk jól, az ecet erre is kiváló. Ecet helyett használhatsz almaecetet is: egy decihez adj ugyanennyi vizet, majd cseppents bele 10-15 csepp illóolajat, és tedd a mosógép öblítőtartályába. A tartós illathatás érdekében használj minőségi illóolajat. Illóolajok közül: teafa: gomba- és baktériumölők (zoknik, alsóneműk, kisállatok holmijai), levendula : nyugtató, fertőtlenítő (ágyneműk). Ha mosás után nem érzed elég intenzívnek az illatot, egy szórófejes flakonból spriccelj a kiteregetett ruhákra olyan vizet, melybe egy keveset az illóolajból is csepegtettél. Makacs foltok, szennyeződések esetén már mosás előtt érdemes ecetbe mártani a ruhaneműt.
    (Ha nem akarsz ecetet használni, akkor mosószódával is hasonló zsíroldó, vízlágyító és tisztító hatást lehet elérni. Oldj fel másfél deciliter meleg vízben egy evőkanál mosószódát, adj hozzá 10-15 csepp illóolajat, majd tedd a mosógép megfelelő adagolójába.)
  5. folttisztítóként: makacs foltok – tinta, vörösbor, gyümölcslé – ellen hatékony lehet az ecet, a tiszta szivacsot ecettel át kell itatni, majd a foltot átdörzsölni vele. Téli időszakban, a felsózott utak miatt a csizmákon keletkező sófoltok eltávolítására is kiváló szer az ecet, ráadásul a bőr színét is felfrissíti - ugyanúgy kell eljárni, mint folttisztításkor.
  6. univerzális tisztítószer: minden, amit ecetes vízzel törlünk át, higiénikusan tiszta lesz, elsősorban az élelmiszerekkel érintkező területeket érdemes inkább ecettel, semmint méregdrága kemikáliákkal tisztítani. Ecetes vízzel érdemes tisztítani a hűtőszekrényt, a mosogatógépet, és valamennyi háztartási berendezést – az ecet nemcsak csírátlanít, de makacs, zsíros szennyeződéseket is eltávolítja, és foltokat sem hagy maga után – ez utóbbi tulajdonságáért szeretik üvegfelületek (ablakok, akváriumok, tükrök, szemüvegek, kristály) tisztításakor bevetni. A megbarnult, megsárgult teás-és kávékannákat szintén ecettel kell átsúrolni, és az edények olyanok lesznek, mint újkorukban.
  7. vízkő- és penészölő: a gőzvasaló, a vízforraló, a kávéfőző, a mosógép belső tisztítását és vízkőtelenítését is nyugodtan rá lehet bízni az ecetre. Ehhez nem kell egyebet tenni, mint ecetes üresjáratban majd tiszta vízzel is elindítani a gépeket.
A konyha mellett a fürdőszobában – a zuhanyfülkében, a fugákon és csempéken, a csaptelepeken, a zuhanyrózsákban, a vécécsészében, a fogmosó pohárban – is hatékonyan felveszi a kesztyűt a vízkő és feketepenész ellen.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése