2014. június 20., péntek

Ligetszépe olaj

LIGETSZÉPE

Népies nevei: csészekürt, kecsketubák, ligetéke, rapontikagyökér, idegen sárgaviola

A parlagi ligetszépe, amely egy kis sárga vadvirág, már évszázadok óta használatos gyógyászati célokra. Valószínűleg Dél-Amerikából került északabbra, Kanada keleti partvidékére. Már az indiánok körében is népszerű volt, többek között bőrproblémák kezelésére, sebgyógyításra, belsőleg pedig asztma, megfázás és influenza esetén használták. A XVII. században jutott el a növény Angliába, ahol később már csak úgy emlegették: "a király mindent gyógyító szere".

Ligetszépe olaj hatása a bőrre:

1.) Enyhíti az ekcémás tüneteket.
Egyes esetekben az ekcéma akkor fejlődik ki, mikor a szervezet nem képes az étkezéssel bevitt zsírokat GLA-vá alakítani. Ezért ha táplálék-kiegészítő formájában juttatjuk szervezetünkbe a GLA-t, az sokat segíthet a viszketés, húzódás, hámlás enyhítésében. Sok ekcémában szenvedő beteg számolt be arról, hogy a ligetszépe olaj rendszeres szedésével 3-4 hónap alatt enyhíthet a viszketésen, csökkenteni tudta szteroidos krémeknek alkalmazását (melyek gyakran kellemetlen mellékhatásokkal járnak).

2.) Kiváló az akne és a rozácea kezelésére.
Azáltal, hogy leoldja a szébumot (ami az aknés betegek esetében megvastagodott olajos réteget jelent), a ligetszépe olajban található zsírsavak megakadályozzák a pórusok eltömődését. Az olajban található esszenciális zsírsavak pedig csökkentik a rozáceával járó gyulladásos tüneteket, kontrollálják a sejtek tápanyag felhasználását, és a prosztaglandin termeléssel pedig stimulálják a vérerek összehúzódását.

3.) Táplálja a körmöket, fejbőrt és a hajat.

A ligetszépe olajban található számtalan fajta zsírsav nem csak azt akadályozza meg, hogy körmünk betörjön, vagy repedezzen, hanem általános állapotukat is nagyban javítja. Ráadásul ezek a zsírsavak a fejbőrt és a hajat is táplálják, így sokféle haj- és fejbőrprobléma kezelésére is alkalmas. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése