2014. augusztus 22., péntek

Cickafarkos gyógybalzsam

A mezei cickafarkot régóta nagyra becsülik értékes hatóanyagai miatt. A népgyógyászat a növényt változatosan hasznosította, mind külsőleg, mind belsőleg alkalmazta különböző bajok orvoslására. Forrázata gyulladáscsökkentő, antiszeptikus a bőr és a nyálkahártyák gyulladásos megbetegedéseiben. Fogínybetegségek ellen, ekcémára, hüvelyöblítésre is használják. Belsőleg étvágyjavító, használható gyomorfekély, bélhurut esetén. Görcsoldó hatású, teájának fogyasztása jótékony a női nemi ciklus normalizálásában.

A kozmetikai iparban a cickafark kivonata csillapító szer, korpásodás elleni és frissítő anyag, illóolaja erősítőszer. A cickafark vizes kivonatát, illóolaját bakteriosztatikus, gyulladásgátló hatása miatt érzékeny, rozáceás, zsír-és vízhiányos bőr ápolására, bőrnyugtató, pórusösszehúzó kozmetikumokban használják.

Gyógybalzsam visszérre és aranyérre

A cickafark és a körömvirág antiszeptikus, vérzéscsillapító és gyulladáscsökkentő hatása miatt kiválóan gyógyítja a visszereket és az aranyeret, így 2:1 arányban belőlük készítettem a gyógybalzsamot. Általában illóolaj nélkül készítem, hogy még csak véletlenül se okozzon irritációt. Ha csak visszérre készül lehet beletenni egy kis citromos eukaliptusz illóolajat is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése