2014. szeptember 13., szombat

Gyógyító Körömvirág

A körömvirág (Calendula officinalis) már az ókor óta ismert és használt gyógynövény. Népies neve: gyűrűvirág, kenyérbélvirág, orvosi körömvirág.

A körömvirágot virágostól, szárastól, levelestől gyűjtik és használják. A gyűjtést érdemes ragyogó napsütésben végezni, mert akkor a legnagyobb a gyógyhatása. Még késő ősszel is lehet frissen szedni a kertekben, egészen addig, amíg a lisztharmat be nem lepi.

A körömvirág hatóanyagai közé tartoznak a flavonoidok, a szeszkviterpének, karotinoidok, a kumarin és az illóolajok, melyek hámosító, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek. A népi gyógyászatban régóta használják, a növény részeiből egyebek mellett tea és kenőcs is készíthető, de ételek színezésére, ízesítésére és különböző kozmetikai szerek alapanyagaként is felhasználják.

Belsőleg gyomor- és bélrendszeri fekélyek, májproblémák valamint menstruációs panaszok kezelését szolgálja.

Külsőleg alkalmazva sebgyógyulást elősegítő, gyulladáscsökkentő, bőrnyugtató és immunerősítő hatással rendelkezik. Használják szemölcs, aranyér, visszérgyulladás, felfekvés, lábszárfekély, nyálkahártya gyulladások, ekcémák, sebek és méhcsípések esetén, de napégés okozta fájdalmak enyhítésére, láb- és körömgombára, valamint tyúkszem és bőrkeményedés kezelésére is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése