2014. szeptember 24., szerda

Káros bolti izzadásgátlók (+ házi receptek)

Te tudod mit kensz magadra? Káros összetevők a bolti izzadásgátlókban!

Hogyan működik az izzadásgátló?
Az izzadtság a testhőmérséklet természetes szabályozásának eszköze. Idegesség, izgalom vagy intenzív mozgás alkalmával a testünk hőmérséklete megemelkedik, izzadság termelődik, amely megvéd minket a túlhevüléstől. Nevezhetjük úgy, hogy testünk elpárologtatja a feleslegesen termelődött hőt.
A izzadásgátló dezodorok megbénítják a verejtékmirigyek működését, valamint elzárják a pórusokat, így a felesleges nedv nem tud távozni a testből. Bár a kellemetlen szagot nem lehet érezni, azonban a bőrünk savassá válik és baktériumot kezd termelni. A méreganyagok nem tudnak kijutni a szervezetből és előfordulhat gyulladás vagy bőrirritáció.
Milyen káros anyagokat tartalmazhat egy izzadásgátló készítmény?
Az izzadásgátló készítmények többek között olyan, a szervezetre veszélyes tartósító-és emulgeáló vegyületeket tartalmaznak, mint a triklozán, formaldehid, PPG-származékok, különböző szintetikus illatanyagok alkohollal keverve, ftalátok, parabének, valamint az összetevők közül a legkárosabbak az alumínium-sók.
Ha egy dezodor csomagolásán átolvassuk az alapanyagokat és felfedezzük a fent említett összetevőket, akkor érdemes az ilyen fajta termék használatát mellőzni, hiszen ezen anyagok nagy mennyiségű használata esetén igen komoly betegségek alakulhatnak ki, vagy gyakori használat során hányást, fejfájást, émelygést, bélrendszeri problémákat és központi idegrendszeri depressziót is okozhatnak.
Megoldás
Kevesen tudják, de egyes élelmiszerek is fokozhatják, vagy akár ki is válthatják az izzadást. Ilyen a kávé, alkohol, fekete tea, cigaretta, zsíros, nehéz ételek, vagy az erős fűszerek. Sőt, a túlzott tejtermékfogyasztás kellemetlen lábszag kialakulásához vezethet. Óvatosan a fokhagymával is, mert bár rendkívül egészséges, baktériumölő hatású, de rendszeres fogyasztás esetén bőrünkön is érezhetővé válik.
Nem utolsó sorban használj természetes dezodorokat!
Krémdezodor recept:
20 g kókuszolaj
20 g szódabikarbóna (szagsemlegesítő)
20 g kukoricakeményítő (felszívja a nedvességet)
3-4 csepp illóolaj (pl. teafa, levendula)
Melegítsd fel a kókuszolajat vízgőz felett, majd ha felolvadt tedd hozzá a szódabikarbónát és a kukoricakeményítőt. Keverd amíg csomómentessé nem válik, majd adj hozzá pár csepp illóolajat. Végül öntsd egy tégelybe és tedd be a hütőbe 1-2 órára.

Hintőpor recept:
85 g kukoricakeményítő
10 g szódabikarbóna 
5 g finomra őrölt virágszirmok ( pl. levendula, kamilla, rózsa - elhagyható)
pár csepp illóolaj (pl. teafa, levendula, zsálya, pálmarózsa)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése